serres365.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κέρδη 5,24% από τις αρχές του έτους στο Χρηματιστήριο – Ψήφος εμπιστοσύνης από Alpha Finance, Eurobank Equities

Κοινοποίηση

Με κέρδη 1,56% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, με την αγορά να επανέρχεται σε ανοδική τροχιά μετά την διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδος.

Οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις φαίνεται να αναχαιτίζονται σχετικά εύκολα, ένδειξη ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της τάσης, ενώ επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά assets, στην υπερκάλυψη της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου της Εθνικής και της υψηλής προσφοράς που εκδηλώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για Δημόσια Προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε το ελληνικό επενδυτικό φόρουμ της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, με το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών, που διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 20 τρισ. δολ, να είναι υψηλό για τις ελληνικές εταιρείες.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι η εκδήλωση της JP Morgan μπορεί να αποτελέσει τον προάγγελο εξελίξεων για την επιτυχή έκβαση της δημόσιας εγγραφής του ΔΑΑ, με τον στόχο για την εισαγωγή του 30% και του επικείμενου placement του ΤΧΣ για το 27% στην Πειραιώς.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.360, 89 μονάδες, έναντι 1340,03 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,56%. Από τις αρχές του 2024 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 5,24%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,45% και από τις αρχές του 2024 ενισχύεται 6,03%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID έκλεισε με εβδομαδιαία άνοδο 4,55%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 5,91%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,20%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη 8,02%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 491,498 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98,299 εκατ. ευρώ, από 109,339 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,268 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 91,844 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 3,956 δισ. ευρώ.

Alpha Finance

Σαφή ένδειξη ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο με υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα, ευρύτερη επενδυτική βάση και υψηλότερες αποτιμήσεις αποτελούν οι ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση της Alpha Finance. “Βλέπει’ περαιτέρω άνοδο 15 με 25%, ως αποτέλεσμα μίας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία, ενώ οι εισηγμένες εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν ισχυρά κέρδη και τη νέα χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα της αναπτυξιακής τους δυναμικής. Επιπρόσθετα, η αποτίμηση σε επίπεδο ΓΔ παραμένει ελκυστική, παρουσιάζοντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και η προοπτική αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς , θα παράσχουν το απαραίτητο «καύσιμο» για την περαιτέρω αύξηση των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων. Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει, επίσης, η εκτεταμένη ατζέντα για IPOs/placements εντός του έτους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Δημόσια Προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη καθώς και τα placements των συστημικών τραπεζών.

Κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2024 αποτελούν: α) η Πειραιώς (ελκυστική αποτίμηση και προοπτικές κερδοφορίας), β) η Eurobank (ισχυρές επιδόσεις και συνέργειες από εξαγορές), γ) ο Μυτιληναίος (συνεχιζόμενη επέκταση στον κλάδο των ΑΠΕ

και στην ανάπτυξη δικτύου), δ) η ΔΕΗ (μετασχηματισμός και έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές), ε) τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (πλούσια ατζέντα IPOs/placements και ισχυρές προοπτικές της ελληνικής αγοράς) και στ) ο ΤΙΤΑΝ (θετικές τάσεις κερδοφορίας σε συνδυασμό με ελκυστική αποτίμηση).

Eurobank Equities

Σύμφωνα με την Eurobank Equities το 2024 θα είναι «χρονιά του Δράκου» (σύμβολο δύναμης) και για το ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντας για τον Γενικό Δείκτη τιμή – στόχο στις 1622 μονάδες (σημερινό κλείσιμο 1.360 μονάδες). Δηλαδή περιθώριο ανόδου τπερίπου 20%. Η Χρηματιστηριακή τονίζει ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρουν την καλύτερη σχέση ρίσκου – απόδοσης, ενώ η Πειραιώς (τιμή – στόχος στα 4,66 ευρώ) είναι η κορυφαία της επιλογή λόγω ισχυρού ιστορικού, ενίσχυσης κεφαλαίων και φθηνής αποτίμησης.

Προτείνει θέση “overweight” στη ΔΕΗ λόγω εξαγορών που ενισχύουν την αξία της μετοχής (τιμή – στόχος στα 13 ευρώ), στην Jumbo (ισχυρό momentum και ελκυστική σχέση ρίσκου – απόδοσης, τιμή – στόχος στα 31,2 ευρώ), στη Μυτιληναίος (νέα επίπεδα κερδοφορίας, αύξηση της έκθεση στις ΑΠΕ, τιμή – στόχος 45,2 ευρώ) και στην Tιτάν (τιμή – στόχος στα 25,3 ευρώ).

πηγη/www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άρχισαν οι προετοιμασίες για τη SEREXPO 2024

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση κηποτεμαχίων στο Δημοτικό λαχανόκηπο του Δήμου Σερρών

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών: Συναυλία για το δυστύχημα στα Τέμπη