Τα συστήματα υγείας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιακή αθανασία, η μετα-ανθρώπινη εποχή, οι μύθοι, οι προοπτικές και οι προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα αναδειχθούν στην ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός… αιώνα από τη σύσταση του, στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Πλ. Αριστοτέλους 10) το ερχόμενο Σάββατο 30 Νοεμβρίου. Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα κορυφαίοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τη σκέψη τους για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και κυρίως της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική και στην περίθαλψη.
Ο καθηγητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του ΑΠΘ, τέως πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Α. Μήτκας θα μιλήσει για τη ψηφιακή αθανασία. Ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of Economics and Political Science (LSE) και επίτιμος διδάκτορας ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Κρήτης, Δυτικής Αττικής και Θεσσαλίας Ηλίας Μόσιαλος θα αναπτύξει «τα συστήματα υγείας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τις προκλήσεις και τις προοπτικές». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοιατρικής Τεχνολογίας ΕΛΕΒΙΤ &HL7Hellas, καθηγητής ιατρικής φυσικής και πληροφορικής στην ιατρική εκπαίδευση καθώς και διευθυντής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας της ιατρικής στο ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης θα εστιάσει στο ίδιο θέμα, δηλαδή «τεχνητή νοημοσύνη και υγεία».
Η ημερίδα θα συνεχιστεί με «σκέψεις και προβληματισμούς προς τη… μετα-ανθρώπινη εποχή» με ομιλητή τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Παναγιώτη Ροιλό, George Seferis Professor of Modern Greek Studies and of Comparative Literature του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Επίσης στην ίδια ενότητα ο Γεώργιος Βέλμαχος MD, PhD, MSEd καθηγητής χειρουργικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαντ, διευθυντής κλινικής τραύματος, επείγουσας χειρουργικής και εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης καθώς και επίτιμος διδάκτορας του τμήματος ιατρικής της σχολής επιστημών υγείας ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και Θεσσαλίας θα αναπτύξει θέμα για την «Artificial Intelligence, the Future of Medicine and… Harry Potter”
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «η ημερίδα είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη σημαντικών ιστορικών στοιχείων της εκατοντάχρονης διαδρομής του συλλόγου, στη γυναίκα γιατρό αλλά και στην πορεία της ιατρικής επιστήμης στο… μέλλον. Όπως σημειώνει ο κ. Νίτσας «στην επετειακή εκδήλωση της ιατρικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης θα τιμηθεί και το παρελθόν με βραβεύσεις συναδέλφων πρώην προέδρων του συλλόγου ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από συνεντεύξεις τους οι οποίες θα βρίσκονται ολόκληρες στην ιστοσελίδα του ΙΣΘ ώστε να μάθουν και οι νεότεροι για όσα προσπάθησαν και πέτυχαν με προσωπικές θυσίες οι παλαιότεροι»
Η ημερίδα θα ξεκινήσει με ομιλία του προέδρου Νίκου Νίτσα για τα «100 χρόνια του ΙΣΘ, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον». Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι για το ιστορικό αρχείο του ΙΣΘ που πρόσφατα ψηφιοποιήθηκε -ύστερα από πρωτοβουλία του κ Νίτσα- έκτασης… 8.000 σελίδων από συνεδριάσεις, ψηφίσματα, αποφάσεις κλπ. Συντονίστρια θα είναι η Μαλαματένια Κατιρλιώτου, ιστορικός, MSc Ιστορία της Ιατρικής και υπεύθυνης του Ιστορικού Αρχείου του ΙΣΘ. Εισηγητές θα είναι ο ομότιμος καθηγητής ορθοπεδικής του ΑΠΘ Γεώργιος Καπετάνος, η ιατρός παθολογοανατόμος Αναστασία Κιζιρίδου Md, Phd, ο Αναστάσιος Μάνθος ομότιμος καθηγητής ιατρικής, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και ο πνευμονολόγος, υπεύθυνος σύνταξης Ιατρικών Θεμάτων του ΙΣΘ Αντώνιος Παπαγιάννης. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία της καθηγήτριας της ιστορίας της ιατρικής καθώς και διευθύντριας του Μουσείου Ιστορίας της Ιατρικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Νίκης Παπαβραμίδου για την «ανθρωπογεωγραφία των ιατρών της Θεσσαλονίκης»
Τέλος θα φιλοξενηθεί και στρογγυλό τραπέζι για την προσφορά της γυναίκας ιατρού στην επιστήμη και στην οικογένεια με συντονίστρια τη Μαρία Χατζηδημητρίου, Αντιπρόεδρο του ΙΣΘ βιοπαθολόγο, καθηγήτρια μικροβιολογίας και ανοσολογίας του τμήματος Βιοιατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Εισηγήτριες θα είναι η Βιολέτα Βαΐτση, μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ του ΑΠΘ, γενικός γραμματέας της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας Β. Ελλάδος και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ και η Ελπίδα Χοχλιούρου, παιδίατρος εντατικολόγος νεογνολόγος, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής εντατικολογίας στη Μονάδα Παίδων του ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και ειδική γραμματέας ιατρών του ΕΣΥ στον ΙΣΘ.
Την παρουσίαση της ημερίδας θα κάνει ο δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μπάμπης Τζιομπάνογλου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα ακολουθήσει συναυλία για τα μέλη του ΙΣΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον Μάριο Φραγκούλη και τη συμμετοχή της Χορωδίας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα από την συναυλία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης.
ΙΣΘ